piątek, 23 listopada 2012

Amerykańska kukurydza epizod 1 - Maker's Mark

Pierwszy wpis o trunkach zza oceanu. Czemu tak mało o nich, no cóż nie twierdzę że są zbyteczne, absolutnie, bez nich nie byłoby dobrych słodowych whisky które leżakują potem w beczkach po bourbonie bądź amerykańskiej whiskey/whisky (w przypadku omawianej dziś to właśnie whisky).
Oczywiście nie bronię nikomu ich picia, sam nie raz skosztowałem i zapewne nie raz będę degustował zarówno trunki amerykańskie jak i whisky kanadyjską.
Chcę dziś pokazać wam wyróżniającą się bourbon whisky, z kentucky. No cóż wygląda tak, że trudno ominąć ją wzrokiem, można tylko pogratulować pomysłu na zanurzanie butelki w wosku i w ten sposób dosłowne zapieczętowanie jej. Niektórym nie muszę wspominać, że szkocka Laphroaig leżakuje w dębowych beczkach właśnie po tym alkoholu (amerykańskie wykorzystują świeże dębowe).
Przedstawiam zatem Maker's Mark moc 45%

Może nie uwielbiam amerykańskich alkoholi które bazują głównie na kukurydzy, ale z chęcią odwiedziłbym tą destylarnię i zanurzył swoją butelkę w wosku, a oczywiście jest taka możliwość dla zwiedzających. 
Ogólnie polecam tą whisky na imprezy, butelka naprawdę robi wrażenie i będzie małą ciekawostką, a i zapewne będzie można błysnąć i nieco opowiedzieć o niej. 
Polecam również dla tych którzy chcą popróbować bourbona/whisky jest to dobry produkt. Jak to produkt z kukurydzy jest dość łagodna w smaku i zapachu, odsiedziała swoje (czyli zapewne niewiele dłużej niż 3 lata) w świeżej beczce z amerykańskiego dębu, można polecić tym którzy początkują/eksperymentują w temacie whisky/whiskey albo tym którzy wybierają trunki made in usa.

Gdzie kupić 

Polska

sklep-domwhisky.pl  109 zł w zestawie ze szklanką
pinot.pl  109 zł
cavist.pl 109 zł
sklep-ballantines.pl  145 zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz