niedziela, 22 listopada 2009

Single malt i blended malt

Z poprzednich dwóch postów, można się było dowiedzieć, co to jest whisky słodowa czyli malt? Jednak whisky słodowe możemy podzielić na podgrupy. single malt i blended malt(tudzież vatted malt).

Określenie single malt, oznacza, że whisky pochodzi z jednej destylarni, aczkolwiek może pochodzić z różnych beczek. Jedynym warunkiem jest, że wiek najmłodszego destylatu musi być podany na etykiecie. Czyli do 16 letniego trunku mogą być dodane starsze destylaty, ale nie młodsze.

Wśród single malt możemy znaleźć jeszcze
cask strenght jest to whisky nierozcieńczana, można powiedzieć prosto z beczki, bez dodatku karmelu i bez zbędnego filtrowania, które nieco zubaża aromat i smak. Zawartość alkoholu w takiej whisky jest różna, zależy przede wszystkim od wieku whisky, najczęściej jest to od 52% do 60%, czasem zdarza się mniej.
single cask whisky pochodząca z jednej beczki. Naczęściej podany jest numer beczki.
Warto jednak zauważyć, że cask strenght raczej nie pochodzi z jednej beczki, a single cask bywa rozcieńczana nawet do 40%.
Do tego dodałbym dobre whisky unchilfiltered czyli nie filtrowane na zimno (w zasadzie w ogóle nie filtrowane). Są one o "mocy" nie mniejszej niż 46 %, gdyż rozcieńczenie niefiltrowanej whisky poniżej tej granicy sprawi, że trunek będzie mętny.

Blended malt natomiast to kilka whisky single malt pomieszanych razem. Przykładem jest zielony Johnnie Walker.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz